Als toneelschrijver ga ik graag vanuit veldonderzoek te werk, voor stukken met een sociaal-maatschappelijke inslag. Toneelschrijven zie ik als daten. Je creëert met een theaterstuk een soort one-night-stand, ook als ik op een dag per ongeluk een Soldaat van Oranje schrijf zal het stuk elke avond voor ieder publiek een andere beleving zijn. Waar proza en poëzie eerder een lange termijn relatie is, waarbij ik als schrijver én de lezer meer tijd hebben om te mijmeren, af en toe even weg te kijken of terug te komen, is toneel een één-op-één ervaring in het moment. Ik verdiep me dan het liefste in mensen met een heel andere belevingswereld.

Zo werkte ik voor theatergroep Playback aan de hand van veldonderzoek naar de ervaringen van jongeren met consent en het ontwikkelen van hun seksualiteit, voor De Boer Op (Karavaan) schreef ik een monoloog over vooroordelen vanuit een interview met iemand uit de agrarische gemeenschap en voor Doolhof in je hoofd (Theaterstraat, Over het IJ 2024) zette ik interviews met ervaringsdeskundigen en omstanders van mensen met ‘onbegrepen gedrag’ om in monologen

Meer weten over hoe ik te werk ga als toneelschrijver? Mail me: lenaplantinga@outlook.com

Theaterwerk 2024

Foto: Anna van Kooij

Crush, Theatergroep Playback – vanaf januari 2025.

Crush is een educatieve voorstelling over seksualiteit, liefde, wensen en grenzen. (Writersroom met Diede Al, Sharona Maguette Diop en Evianne Lamme).

Iedere jongere ontdekt en ervaart verliefdheid, relaties en seksualiteit op een andere manier. Het is belangrijk dat jongeren leren zorgdragen voor een veilige en fijne setting voor zichzelf en voor elkaar, waarin ze kunnen ontdekken wat ze willen en prettig vinden. We gaan in gesprek over verliefdheid, relaties, seks, wensen en grenzen en wederzijdse instemming. Want als je jong bent kan je snel beïnvloed worden door de norm of door een ander. – Theatergroep Playback

Doolhof in je Hoofd, Rianne Meboer voor Over het Ij festival 2024, vanuit de Theaterstraat.

Als schrijver ondersteun ik in de teksten voor deze voorstelling over wat er gebeurd als iemand de grip op zichzelf en dienst omgeving verliest.

Foto: Nichon Glerum

De voorstelling combineert documentair theater en dialoog met het publiek, vanuit de Deep Democracy-methode. Openhartige gesprekken, persoonlijke ervaringen en spannende theater scènes lopen door elkaar. Spelers en publiek zoeken samen een weg terug uit het ‘doolhof’ van systemen, gedachten en mogelijke oplossingen. 

Theatermaker Rianne Meboer onderzoekt dit maatschappelijke vraagstuk als Stadskunstenaar van Over het IJ en vanuit de Theaterstraat. Ik zette haar interviewmateriaal met omstanders en ervaringsdeskundigen, om naar theatrale monologen.

Van 11 tot 14 juli te zien op Over het IJ Festival 2024.

De Boer Op, Karavaan Festival 2024

Boeren en landbouw zijn volop in het nieuws: boerenprotesten, discussies over het verbouwen van ons voedsel, en iedereen heeft er opeens een mening over. Ook zijn er nieuwe woorden als pasmelders, piekbelasters en stikstofcrisis. Een theatervoorstelling over grote veranderingen, vrijheid en de relatie met ons voedsel. We duiken in die ‘kloof’, die tussen boer en burger.‘ – Karavaan 2024.

Ik was één van de zes schrijvers die een boer uit de regio (Noord-Holland) interviewde en op basis daarvan een monoloog schreef. Zes verschillende verhalen, gespeeld door zes verschillende acteurs, tijdens Karavaan Festival 2024 op boerderij t’ Koehotel. Zelf schreef ik de monoloog Aardappelmoeheid, na aanleiding van mijn gesprek met een volgronds groenteteler.

Foto: Moon Saris

‘De één hoort een vogel en denkt: goh, vogel. De ander hoort een vogel en denkt: kijk de tureluur is terug.’ De één ziet een slootje, ik zie een voedingsbron en afwateringskanaal. Wat je niet kent, zie je niet, zei mijn vader.

‘De Boer Op’ is een coproductie van Makershuis Alkmaar en Karavaan, in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Aeres (Agrarische Hogeschool Dronten). Talentontwikkeling gaat daarbij hand in hand met een betekenisvolle productie maken. Naar het idee van Anouk Saleming en Carolien Oosteveen.

Schrijvers: Hendrik de Pecker, Hannah Suurmond, Femke Lucia Lindemans van Halewijn, Julia ter Veld, Aron Goossens en ikke.  Acteurs : Jasper Koopmans, Dennie Lukkezen, Amin Ait Bihi, Marit Hooijschuur, Harry van Rijthoven, Tim Schouten.