Ik ben één van de zes schrijvers die voor Karavaan Festival 2024 een monoloog mocht schrijven aan de hand van een gesprek met een boer uit de regio. De zes monologen zijn gebundeld in de voorstelling De Boer Op (regie: Ira Judkovskaja), momenteel te zien tijdens Karavaan Festival op de boerderij t’ Koehotel.

De één hoort een vogel en denkt even ‘oh, vogel,’ de ander hoort een vogel en denkt ‘kijk de tureluur is terug.’ De één ziet een slootje, ik zie een voedingsbron en afwateringskanaal.

Wat je niet kent, zie je niet, zei mijn vader. Als dit een les was, dan was het een les in kijken.  

‘De Boer Op’ is een coproductie van Makershuis Alkmaar en Karavaan, in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Aeres (Agrarische Hogeschool Dronten). Talentontwikkeling gaat daarbij hand in hand met een betekenisvolle productie maken. Naar het idee van Anouk Saleming en Carolien Oosteveen.

Schrijvers: Hendrik de Pecker, Hannah Suurmond, Femke Lucia Lindemans van Halewijn, Julia ter Veld, Aron Goossens en ikke.  Acteurs : Jasper Koopmans, Dennie Lukkezen, Amin Ait Bihi, Marit Hooijschuur, Harry van Rijthoven, Tim Schouten.

(Per voorstelling zie je drie monologen. Wil je nou graag mijn monoloog zien, omdat je bijvoorbeeld mijn tante of buurman bent: vraag dan of je mee mag in het rijtje met de monoloog gespeeld door Harry van Rijthoven. Mijn advies zou zijn om dan nog een keer te gaan want je wil de andere drie monologen niet missen!)

Hier leren jullie verrast te worden, piekbuien te laten overkomen, hemelwater op je neer laten storten, je neus in de lucht steken in plaats van meteen te willen vóórkomen, hoe de aarde van fris naar zoet zal ruiken. Zo leer je hoe je aardappelmoeheid tegengaat om te groeien, te ontkiemen!

Foto door Moon Saris.

%d bloggers liken dit: